Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?

Pogovor o plači je običajno precej občutljiv in zapleten del razgovora za zaposlitev. Kako se pravilno lotiti te teme, je cela umetnost, ki mnoge iskalce zaposlitve spravlja v obup. Ena izmed možnih strategij je, da temeljito raziščete podjetje, v katerem se želite zaposliti, hkrati pa razmislite o svojem minimumu. Minimum je številka, ki je za vas še sprejemljiva za opravljanje tega dela.

MojeDelo.com

22.2.2022


Placa.si - Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači

Zakaj vas zaposlovalci povprašajo po pričakovanjih glede plače?

Razlogov je več. Najprej se želijo prepričati, ali so vaša pričakovanja glede dela in podjetja realna in v skladu z njihovimi. Če boste v odgovoru navedli številko, ki je zanje neizvedljiva, vas bodo gladko izpustili iz nadaljnjih krogov razgovorov, s čimer želijo obema vpletenima stranema prihraniti nadaljnje zapravljanje časa in energije.

Nadalje vodje zaposlovanja zastavljajo to vprašanje zato, da ugotovijo, ali ste tip kandidata, ki je temeljito raziskal njihovo podjetje in se zaveda svoje vrednosti in sposobnosti, s katerima bi prispeval k tej organizaciji, če bi ga zaposlili.

Vaš odgovor na to vprašanje lahko vodji zaposlovanja tudi pove,ali ste preveč ali premalo kvalificirani za delovno mesto. Višina plače je običajno usklajena z leti izkušenj, zato je za zaposlovalce vaš odgovor tudi podatek, ali premorete izkušnje in kilometrino, ki jo pravzaprav od vas pričakujejo.

Toda kot rečeno, je vprašanje o plačnih pričakovanjih občutljiv ples, ki se ga lahko lotite na različne načine. Spodaj bomo našteli nekaj taktik, kako kar najbolje odgovoriti na vprašanje o plači.

1.) Izogibanje neposrednemu odgovoru

Namesto neposrednega odgovora lahko na vprašanje odvrnete z: »Najraje bi najprej izvedel še več o delu in vaših pričakovanjih, preden vam lahko povem realno številko.« Lahko rečete tudi: »Če se bomo ujeli na vseh področjih dela, verjamem, da se bomo tudi pri plači.«

Vendar pozor!Odgovoru se lahko izognete enkrat, toda slej ko prej se bo pogovor vrnil na vprašanje o plači in vodja zaposlovanja bo od vas še enkrat zahteval odgovor. Če ste še vedno v dvomih, lahko poskusite z navedbo razpona plače.

2.) Navedite razpon plače

Delodajalec bo od vas zelo verjetno želel slišati natanko določeno številko, zato je druga strategija, da mu namesto natančne številke raje zaupate razpon, ki bi vam ustrezal. Recimo, da ciljate na 1400 evrov na mesec: »Iščem delovno mesto, kjer bi na mesec zaslužil med 1300 do 1800 evrov pri delovni obveznosti 40 ur na teden.«

Toda zavedajte se naslednjega: če zaposlovalcu ponudite razpon, bo v svoji začetni ponudbi verjetno izbral najnižjo ponujeno vrednost. V našem primeru je to 1300 evrov. Je to vaš še sprejemljiv minimum, za katerega ste pripravljeni sprejeti to delo? Zadeva se nekoliko spremeni, če imate za seboj nekaj let izkušenj in preverljivo evidenco delovne uspešnosti – takrat lahko upate na nekoliko višjo ponudbo. Seveda se lahko, ko prejmete prvo ponudbo za delo, o plači še pogajate – o tem smo pisali tukaj.

3.) Pustite nekaj prostora za pogajanja

Če želite pridobiti več prostora za pogajanja, ponudite še dodatne možnosti, ki bi lahko tehtnico prevesile na vašo stran: »Iščem delovno mesto, katerega plača znaša med 1300 in 1800 evrov za 40 ur dela tedensko, toda končni znesek lahko prilagodimo na osnovi možnosti dela od doma, števila dni dopusta, bonusov, možnosti dodatnega izobraževanja in drugih morebitnih ugodnosti, ki jih lahko zagotovi vaše podjetje.«

S tem odgovorom ponujate določen razpon, ki je za vas sprejemljiv pri višini plače, hkrati pa nakazujete tudi nekaj prilagodljivosti ob morebitnih ugodnostih. Če se odločite za takšen pristop, pri odgovoru vključite možnosti, ki so za vas pomembne.

4.) Vprašajte, kakšen je proračun za vaše delovno mesto

Če se nobena izmed zgornjih možnosti ne zdi primerna za vas ali pa si morda na tej točki še vedno želite dobiti nekoliko več konteksta o položaju, poskusite nekoliko zamenjati vloge in na vprašanje odgovorite z vprašanjem. Dejstvo je, da ima vsako podjetje pri zaposlovanju določen proračun za razpisano delovno mesto. Razpon tega proračuna je odvisen od velikosti, uspeha in vrednot podjetja.

Vljudno povprašajte o predvidenem proračunu, ki ga je podjetje določilo za to delovno mesto. Odgovor vam lahko ponudi dodaten vpogled v politiko podjetja ter vam omogoči, da v zadnjem trenutku spremenite svoj odgovor glede vprašanja o plačnih pričakovanjih. To je hkrati še ena možnost, da z ustreznim odgovorom pri vodji zaposlovanja vzbudite vtis, da ste primeren kandidat za to delo.

Pogovor o plači je za številne neprijeten, a če smo odkriti tako do sebe kot do delodajalca, nam lahko prihrani precej časa in tudi živcev. Preden se odpravite na razgovor za delo, se dobro pripravite na vprašanje glede višine plače, ki jo pričakujete.Ne zanašajte se na ugibanja, saj vas lahko to drago stane; če boste s številko merili previsoko, se lahko izločite iz nadaljnje obravnave. Če boste merili prenizko, se pripravite, da boste za svoje delo podplačani.Raziščite trg delovne sile, preverite, kakšni so običajni plačni razredi za delo, ki ga iščete.To je lahko dobro izhodišče za razpravo, če se boste mogoče morali pogajati za svojo plačo. Dobro je vedeti, koliko znaša povprečna plača na delovnem mestu, za katerega se potegujete. Sem prištejte še standard mesta, v katerem se nahaja podjetje, in na koncu še uspešnost tega določenega podjetja.


Ostale novice

22.2.2022

Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?

Pogovor o plači je običajno precej občutljiv in zapleten del razgovora za zaposlitev. Kako se pravilno lotiti te teme, je cela umetnost, ki mnoge iskalce zaposlitve spravlja v obup. Ena izmed možnih strategij je, da temeljito raziščete podjetje, v katerem se želite zaposliti, hkrati pa razmislite o svojem minimumu. Minimum je številka, ki je za vas še sprejemljiva za opravljanje tega dela.

čas branja: 3.5 min

2.9.2021

Izkušnje, znanje ali osebnost - kaj zares šteje?

K vedno vroči razpravi o tem, ali na trgu dela več štejejo izkušnje kot znanje oziroma izobrazba, tokrat pristopamo z drugega zornega kota. Pomembno je namreč oboje, a ključno je, da smo ubrani z ritmom časa.

čas branja: 4 min

22.12.2021

Kako do (prve) zaposlitve?

Delo med šolanjem je odlična odskočna deska za osebno in poklicno rast, ki vam hkrati omogoča, da nekaj zaslužite, predvsem pa lahko začnete tako pridobivati dragocene delovne izkušnje. Zakaj omenjamo izkušnje? Ker se iskalci prve zaposlitve vedno znova znajdejo pred paradoksom: »Kako naj pridobim delovne izkušnje, če pa se ne morem zaposliti, ker delovnih izkušenj nimam?«

čas branja: 5.5 min

1.1.2022

Kako ukrotiti nabito poln urnik

Le kdo ne pozna občutka, ko v nedeljo zvečer ošvrkne svoj delovni urnik za prihajajoč teden, pa bi se najraje nekam skril, ker je tako nabito poln, da se nam niti sanja ne, kje začeti, še manj pa, kako vse to tudi uspešno postoriti v zadanem času. Večna težava – preveč stvari in premalo časa zanje. Da ne bi obupovali, še preden začnete, se najprej vprašajte: »Zakaj je moj urnik tako nabit?«

čas branja: 6.5 min

1.12.2021

Katere psihološke značilnosti vodijo do uspeha?

Ste strastni, studiozni, pa tudi trdo delo vam ni tuje ali odveč? Radi prestavljate meje svojih zmožnosti, ste koristni in polni idej, ki jih radi uresničujete? Ste vztrajni in se znate učiti na napakah? Potem imate praktično vse značilnosti, ki jih potrebujete, da bi bili uspešni.

čas branja: 7 min

29.6.2021

Kakšne zaposlene iščejo najuglednejši delodajalci v Sloveniji?

Pri delodajalcih so v prednosti kandidati, ki imajo enake vrednote in se zato bolje vklopijo v kulturo podjetja – preverite katere vrednote so najbolj cenjene.

čas branja: 4.5 min

31.5.2021

Iščete zaposlitev ali želite napredovati? Večje možnosti imate med poletjem!

Poletje je idealen čas za razvoj kariere – konkurenca na trgu je manjša in zaposleni v kadrovski službi imajo na voljo več časa. Usvojite prakse, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, in hitreje najdite novo službo ali napredujte.

čas branja: 4.5 min

22.3.2021

Slovencem odnos s sodelavci pomembnejši od višine plače in količine plačanega dopusta

V ospredje prihaja želja zaposlenih po odgovornem odnosu delodajalca do okolja in družbene raznolikosti, dober odnos s sodelavci, fleksibilen delovnik in kombiniranje lokacije dela kažejo rezultati raziskave Global Talent Survey 2020.

čas branja: 5.5 min